Jom Kongsi: Asal-usul Melayu

29 07 2008

Arakian telah berlakunya kajian oleh Pusat Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia yang dimulakan sejak Januari 2006. Dibawah adalah sedikit dari data kajian yang diperolehi seperti disiarkan akhbar Berita Mingguan (bila ntahh).

Kajian ini cuba membuktikan beberapa perkara iaitu: Benarkah Melayu Kelantan adalah kumpulan Melayu pertama yang mendiami Semenanjung? Adakah orang Melayu asli berkulit sawo matang, rambut ikal, mata kecil dan mempunyai rahang yang kecil? Benarkah kerana perkahwinan campur menyebabkan tidak ada lagi Melayu asli di Semenanjung?

Hasil awal yang diperolehi mencadangkan suku Melayu Kelantan adalah suku Melayu yang masih tulen. Ini kerana Melayu Kelantan masih memelihara keturunan mereka tanpa banyak berlaku perkahwinan campur. Selain itu, suku Melayu Kelantan juga dikatakan suku pertama yang membuat petempatan di Semenanjung.

Kajian mereka mendapati wujudnya kepelbagaian corak DNA yang terdapat dalam Masyarakat Melayu moden hari ini yang mungkin berlaku kerana percampuran dengan orang Arab, Cina, India dan Thai. Ini menyokong fakta sejarah yang pernah menyebut Kerajaan Melayu Melaka satu ketika dulu adalah kerajaan yang gemilang dan kedatangan pedagang dari China, India dan Arab menyebabkan berlakunya perkahwinan campur.

Budaya melayu juga dikatakan ada persamaan dengan suku Naga yang menetap di perbatasan Myanmar/India. Malah melalui ujian DNA, dikatakan ada satu penanda didalamnya yang hanya biasa ditemukan dalam populasi di India.

Dikatakan terdapat 14 sub etnik Melayu yang mendiami Semenanjung iaitu:

i . Melayu Kelantan (Melayu yang masih asli) di Kelantan

ii. Melayu Yunan di Terengganu

iii. Melayu Minang di Negeri Sembilan

iv. Melayu Aceh di Perak

v. Melayu Mandailing di Perak

vi. Melayu Rawa di Perak

vii. Melayu Riau di Johor

viii. Melayu Bugis di Johor

ix. Melayu Kerinci di Selangor

x. Melayu Champa di Perak, Kedah dan Kelantan

xi. Melayu Jawa di Johor dan Selangor

xii. Melayu Jambi di Johor, Selangor dan Perak

xiii. Melayu Batak di Perak dan Pulau Pinang

xiv. Melayu Banjar di Johor, Selangor dan Perak

Lebih menarik, kajian ini membuktikan Orang Asli di Semenanjung bukan tergolong dalam satu keluarga Austronesia dengan orang Melayu. Sebaliknya mereka menyatakan Orang Asli di Semenanjung berasal dari Afrika yang berhijrah sejak 40 ribu tahun dahulu ke Semenanjung dan seterusnya ke Papua New Guinea (pulau-pulau Polynesia) dan Australia.

imapeace jwb: Takkan melayu ilang d duniyo…Mace bena bilo kato mulo dr Klate..Kawe lamo doh ado kawe ngan dak klate…Bilo pande je muko dio,ghaso nok kecek sokmo…muaahhahaa..[x related langsong!!!] Upsss…Melayu Yunan di TRG?? dok penah dengor pong…Aku ada suku-sakat yunan ker…ohhh no…x dok kene-ngene lasong eH…Dah abes daahhh taiip…Kamu pulak siapa??Ada masuk ker lam list d-atah? Camner gaya cakapnye yee?Hihihhihi….

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: