Hmmmmm..

11 07 2008

maaf..dah lama x update blog ini. Sepanjangan pindah ker cyber nih dah mula bz ngan keje n meting itu ini..Alhamdulillah, syukur sgt dah pindah kat cyber sbb xperlu lagi bgn awal pagi n blk hampir malam 🙂

opss…Thanks to ana n noni sbb temankan aku mkn kat JJ arituh..Kalo x..kelaparan ler aku..hikhikhik..Nnt kalo ada teman2 (cyber only) rasa keseorangan, xtau nk lunch ngan saper..ajkle aku 😉 hahahah…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Teet~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hmmm…Malam td dpt berita sedih..My housemate dpt call dr adik dia ..

1st call: Adik dia inform yg ayah dia pegi umah atuk & wan…

2nd call masuk: Ayah dia bg tau kat adik dia….Atuk dah meninggal dunia..Innalillah..

Pagi tadi kul 6:45 aku n housemate trus ke Uitm S.Alam utk amik adik dia yg br jer daftar masuk awl bulan aritu..(Terpaksa pinjam keta kakak) n then anta dorang ker putrajaya sentral jam 8:15pg. (Dlm hati nk aje aku antakan sampai umah beliau..tp arini kena gi kerja:( )

Housemate aku maksudkan tu adlh Afni merangkap sahabat aku. Semoga beliau n keluarga tabah dlm menerima berita duka ini..Walaupun aku hanya pernah sekali berjumpa ngan atuk dia..Tp dlm hati ini tetap aku rasa sayu ngan pemergian arwah. Diharapkan arwah ditempatkan ditempat org yg beriman dan soleh..Amiin…

[hmmm..baru 2mggu yg lepas aku dpt berita pemergian arwah ibu mertua abg ku..Diharapkan abg & k.ipar tabah dlm mengharungi kehidupan..]

Hadith :
Daripada Anas r.a daripada rasulullah s.a.w sabdanya, “ Tiga perkara yang mengiringi jenazah iaitu keluarganya, hartanya dan amalannya . maka dua perkara akan kembali semula, yang tinggal hanyalah amalannya”. [Riwayat al-Bukhari dan muslim]
Huraian
1. Tiga perkara yang menjadi kepentingan utama di dunia ini iaitu keluarga, kekayaan dan amal kebajikannya. Maka hendaklah setiap orang itu mendapatkannya ketiga-tiga perkara itu dengan sebaiknya
2.Apabila seseorang itu mati, yang kekal bersamanya ialah amalannya.walaubagaimanapun jika keluarga yang ditinggalkan adalah keluarga bertakwa dan harta yang diperolehi adalah halal dan digunakan untuk keredaan Allah , juga akan bermanfaat kepada si mati.
[http://ii.islam.gov.my/hadith/hadith1.asp?keyID=237]
 
Wassalam.
  
Advertisements

Actions

Information

One response

28 07 2008
nhusna84

ahaks,,sian btul si bdk ‘peace’ ini..kalo x sbb HoneyVi’s owner, mesti si bdk ‘peace’ kelaparan..haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: