Tag by @na

30 10 2008

Adeeh..dah kna TaG by teman

1.Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
laptop2 kesayanganku
Kad2 atm (xde ni x de duit le..)
Tafsir Al-Quran (penerang hati)
TV 21inch utk kakak,xde ni..sunyi r rumah
Jam tangan Polo (beli ngan duit sendri..puas!)
Contact Lens Acuvue (gelap le dunia tanpa benda ni =P)
sebenornye ada macam2 lagi.it’s more to benda keperluan hidup maka ia penting dalam hidup kan?..hikhikhik…

2. Apakah benda terakhir yang anda beli dengan wang sendiri?
ermm..beli baju blaus! Kaler biru =)

3. Dimanakah tempat impian perkahwinan anda?
impiana resort! Tuh pon kalo de sape2 sponsor ala2 mawi+ekin… =P

4. Berapa lama anda rasa hubungan anda akan berkekalan?
hubungan siapa dgn siapa ni? Aku + Allah=kekal selama2nya….teeet..next..

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?
kadang2…bley ke? Time tgk aaron ..fahrin ahmad ..jay chaou..lalaalaa

6. Dimanakah restoran terakhir anda makan malam?
Ayamas,Alamanda…uuu..dah lama x dinner kt luar 😦

7. Namakan buku terakhir yang anda beli?
buku?kwn2..aku ade pernah beli buku ke aa?

8. Apakah nama penuh anda?
nama saya….saya bernama..xleh r nk taip..nnt trus jd “perempuan yg lemah-lembut” (“,) auwuu…

9. Anda lebih senang dengan mak atau ayah?
xlebih..xkurang…

10. Namakan seseorang yang anda ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
my future husband..hikhikhik…come in..coMe In…sms me yaa 😉

11. Christina atau Britney?
??? Aku rela jumpa Ina Naim =P

12. Adakah anda mencuci pakaian anda sendiri?
Iya, saya.

13. Tempat yang paling seronok anda mahu pegi?
Disneyland…nak main2 sampai mabuK..boleY?

14. Pelukan atau ciuman?
salam dulu.

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag anda
•suka menyakat
•Kdg2 moody dgn tersendiri
•Hantu movie
•Kuat tido..hahaha
•Suka berebut2
•Suke ponteng kelas masa study dulu..bkn nk ajk aku skali..=P

16. 8 perkara yang amat saya gilai
•Download lagu
•Dgr radio lam keta
•Memandu kereta
•Tgk TV
•Memandu motor..eh..me..naiki motor..me..
•Buat dessert
•Basuh pinggan—xsuka pon kn basuh gak =P
•Window shopping [tgk2 aje..dah aim..simpan duit br r beli]


17. 8 perkataan yang sering di ucapkan
•Ha?
•Ho lah
•Bakpe?
•Oowhh..
•ooOK
•..ke?
•urrmm…
•aa..a’ah

18. 8 buah buku yang paling terbaru di baca (magazines also can?)
buku lagi??sokabar xley ke?baru jer sudah baca brochure carrefour..hahaaa

19. 9 lagu yang boleh saya dengar berulang kali
lagu atasinchi! Wonder Pet! =P Chibi Maruko Chan!! ta ta ti ta ta tii rataa… \(*,*)/

20. 8 perkara saya pelajari tahun lalu
~yg penting hati….ahahks
~Ikhlas kan diri…walaupon beban d dpn mata.
~Bersyukur…AlhamDulillaH..
~Buat perkara baik..bukan haram powwn…
~Dah bukan rezeki kita….
~hargailah bila masih ada..redha pada yg sudah tiada.
~Terima seadanya
~Biarlah apa yg org nak kata..lama2 diam le..

….the end…
pape jerlah…
dah kna TAG..
jawab jer lah…
…layan jerlah…
sekianlah..

Advertisements




Wekend & depa_raYa

27 10 2008

Rumah terbuka terus meriah

Putrajaya 25 Okt. – Kemeriahan Aidilfitri terus dirasai apabila pelbagai pihak mengadakan jamuan raya dan rumah terbuka bagi meraikan rakan-rakan, sahabat handai, saudara mara dan masyarakat sempena perayaan itu. [ RUmah aku dah berlangsung pada 18hb hari tu untuk menjemput semua kwn2 kakak aku aje 😉 ]

Turut tidak ketinggalan bagi menghargai sokongan masyarakat dan penduduk Presint 11 ialah Kak Yaya merangkap kwn kakak aku yang mengadakan rumah terbuka pada malam itu.

Isi utama berita ini dipaparkan adalah mengenai kerosakan lif telah melanda pada blok rumah Kak Yaya mengakibatkan aku dan kakak terpaksa berusaha menapak tangga kejayaan. cess..ade ke patut time nak beraya pulak lif memogokan diri..ee..Menapak la budak ber-2 tu sehingga ke tingkat 7, sambil mengawaL lubang pernafasan akhirnya  selamat jua sampai ke rumah kak Yaya dan terus menyerbu air oren beliau. Tanpa segan – silu budak ber-2 melantak sehingga kekenyangan dan di akhiri errk..Alhamdulliah meminta keizinan utk pulang ke rumah sambil dibekalkan rojak buah hasil belahan kak Yaya, berjalan terkedek2 & riang menuju ke arah lif..kut2 ler lif dah okay blk…teeet..lampu masih terpadam..Budak ber-2 itu sesama memandang ke arah pintu emergency dan…melangkai longlai menuju ke tangga_kejayaan. Sesampai di ground floor, stamina budak ber-2 itu makin kurang, sib ada bekalan hidup [rojak buah] untk dinikmati dlm perjalanan pulang ke rumah.

 

Damansara 26 Okt.- Ada 2 org budak telah nekad untuk keluar dari Putrajaya dengan nawaitu mencari kedamaian dan keseronokan di hujung minggu. 2 org budak telah berjaya menghubungi 1 org budak yg hampir menetap di TTDI untuk bekerjasama di dlm misi tersebut,almaklum 2 org budak itu belum lagi bersiar2 di Damansara Utama. Pertemuan 2org budak dgn 1 org budak berjaya di lakukan di kaki 5 One Utama dan pertemuan itu menghasilkan 3 org budak. [ada butuL?]

usaha_tangga keseronokan (",)

usaha_tangga keseronokan (

Tempat pertama ,breakfast di Bali Cafe,Tesco. 

Menu1: Nasi Lemak Ayam, Air Epal Kasturi 
Menu2: Nasi Goreng Belacan Seafood, Ice Lemon Tea
Menu3: Curry Prawn Wantan, Air Kedondong+asam boi (best woo air ni)
 

Selepas kenyang budak ber-3 menuju ke The Curve sambil cuci mata seminit dua kerana misi seterusnya adlh untuk menuju ke IKANO. Best juge  window shopping kat IKANO  sebab semua brg2/perabot di hias dgn penuh kreatif & ada style. Agak reLax jln2 kat ctu sambiL try n test ler, nak beli x mampu,lain la kalo ade 3 putera raja datang pinang budak ber-3 itu..hihihi.                                                                       

Nak bantal nii...

Nak bantal nii...

sluurp!!

sluurp!!

 

Kul 2:45 ptg budak ber-3 telah sampai ke Shah Alam menuju ke Plaza Alam SentraL di atas kepinginan 1 org budak utk sopink kasut dan baju. Seronok sakan budak ber-3 membeli belah sebab semua yg diinginkan dapat..termasuk la 2 org budak yg x plan terbeli-belah juge.hohohooo..

 

q test baju

q test baju

Kul 6.30pm-budak ber-3 pergi masuk universiti. eh, dah grad nk masuk lagi? Amboi, abg_jaga uitm nih dah hampir sama servis ngan pak_jaga iium, kna tahan2 pulak kalo nak masuk universiti, siap kna tgglkan lesen/IC, isi borang dan pakai paskad. Budak ber-3 masuk uni utk adik yg masih belajar kat ctu,just amik laptop aje selpas di khabarkan laptop adik nih dah pengsan, xmau idup2. Nak kna bius r ni..

uItm

uItm

pegawai ditemui??

pegawai ditemui??

 

 

 

Putrajaya 27 Okt.- Heppi DeepaVali Malaysia!!

Pagi- berjogging/berjalan2 (setengah jam) kat area depan umah. Telah berlaku insiden yg memalukan pada 1 org budak…kehkehkeh..akan aku igt sampai bila2. =P [insiden itu terpaksa di oFF-record]

jog track

jog track

Tengahari-Masak breakfast+Lunch

Menu:
Sayur kacang buncis+cendawan_tiram+sotong kering= “Sayur goreng bun_ce_tong”
Daging cincang pakapau
Ikan jenahak masak asam pedas
Air RIbena_Epal
Jenahak namanya

Jenahak namanya

our lunch!!

our lunch!!

 

 

our dessert!!

our dessert!!

 

LiVe in Peace!!





Imam 20 Sen

23 10 2008

Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal dari Thailand telah
dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di sebuah masjid di
Malaysia. Telah menjadi kebiasaan Imam tersebut selalu menaiki bas untuk
pergi ke masjid.


Pada suatu hari, selepas Imam tersebut membayar tambang dan duduk di dalam
bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah memulangkan wang baki
yang lebih daripada yang sepatutnya sebanyak 20 sen..

Sepanjang perjalanan Imam tersebut memikirkan tentang wang 20 sen tersebut.
“Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?”, Imam tersebut bertanya kepada
dirinya. “Ah… syarikat bas ni dah kaya… setakat 20 sen ni.. nak beli
tosei pun tak cukup”, kata Imam tersebut.
Apabila tiba di hadapan masjid, Imam tersebut menekan loceng dan bas
tersebut pun berhenti. Ketika Imam tersebut ingin turun sahaja daripada
bas, tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik berhenti dan berpaling
ke arah pemandu bas tersebut sambil memulangkan wang 20 sen tersebut.

 

“Tadi kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen”, kata Imam tersebut kepada
pemandu bas tersebut.
“Owh… terima kasih! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni.. kan sedikit je
nilainya”, pemandu bas tersebut berkata. Imam tersebut menjawab, “Wang
tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim saya wajib berlaku
jujur”.

Pemandu bas tersebut tersenyum, dan berkata, “Sebenarnya saya sengaja
memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak uji kejujuran
kamu wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk memeluk Islam”.

Imam tersebut turun dari bas dan seluruh jasadnya menggigil dan kesejukan.
Imam tersebut berdoa sambil menadah tangan, “Astaghfirullah!!!, Ampunkan
daku Ya Allah…. Aku hampir-hampir menjual harga sebuah Iman dengan 20
sen!!!.

Sahabat-sahabatku sekalian… Apa yang anda dapat daripada peristiwa di
atas? Ingatlah.. kita mungkin tidak melihat dan tahu kesan tindakan kita
terhadap orang lain. Kadang-kadang manusia akan menganggap kita sebagai
tingkap untuk melihat ke dalam dunia Islam… Sesungguhnya pada diri
Rasulullah s.a.w. itu terdapat contoh teladan yang baik.

Fikir-fikirkan =)

[paste fr mail inbox,credit to nora_hg]





Ek se saih le sket brader n sister…

17 10 2008

JOm ek se saih!!! Kindly see the picture okeh..This picture is dedicate to korang..korang dan korang lagi yg asyik mengadap pC tp pemalaih kalo nk pegi ek ser saih!! Aku pown same le…hehee..naper ek dah xde kenkawan nk ajk p jogging? Sumer dah trun berat badan ker? Minum Lasendah caffe ker?  Atau sapu loTion HaLia? 😀 hohohooo..pape la..kalo saper2 teringin nk jogging pastuh teringin nk ajk aku skali..Just PING me okeh.. (“,)

Credit tuk kwn MTP aku sbb fwd gambau nih, so aku paste kt cni tuk kamu [kamu lee..] yg ngah baca blog ni..hehee..Adios.erkk..besaw ler pulak gambar nih..erm..klik gamba tuh dulu baru muLa yaa.. 😉 hehehe





Ujan Berat

15 10 2008

grr..sssejuuknyew..Arini ujan sangat berat[ heavy rain =)  ]..huhuh..Balik kije  td xsempat sampai umah dah basah kuyup..hohooo..Maklum le blk kije naik tayar 2 aje.[jd penumpang je maa..mekasih driVer!!] ..sewonot juge mandi ujan, hehee..tp tajam2 la plak airnya..adeeh..sib dh lepas demam hari tuh..kalo x, mau pening kepala..Sampai umah dah LaPaaaa…Hmmm..bilas mandi dulu [betul ke ayat aku nih?] pastuh masuk dapur prepare bhn nk msk utk dinner. Pas solat maghrib aku & driVer masak sama2. Arini masak nasik+ikan tenggiri&ikan kurau masak asam pedas + sup ayam…Sluurrpp..makan time ujan sungguh klasiK rasanya…terangkat pinggan tuk tambah nasi..hehee..Eh,lupa r nk masak sayur..xpelah..simpan tuk esok lak…Errk..Alhamdulillah, terima kasih Allah sbb bagi aku & driVer dpt masak best arini dan rasa kekenyangan. \:D /

Tata…





Monday Blues

13 10 2008

Hohoh..naper mataku amat mengantuk arinih?Tak cukup tido kah?Rasa malas jerk nk wat kerja : Check modem connection still lg down,aku dah bukak ticket leklok tuk pass pd yg berkenaan,tp org yg dpt tiket cam malas jerk nk update tiket…ooit.. p la check modem tuh betul2..dah settle br r close tiket. Nih modem xup2 lg dh closed tiket.Abes tuh?Apa aku nk update ngan vendor?aaaaaa….x suke..xsuke..

Smalam aku g spitaL putrajaya kul 9pm bahagian Emergency and Trauma. Trauma kah aku?hehehe..Oh..tidak…aku tlg hantar si p0Lan ke spital aje sbb si p0Lan neh mengalami perubahan warna kulit ke warna pink..uuu santek warnanya.. 😛 macam sutun.[upsss] sejak dr Selasa lepas si p0Lan nih mengalami penyakit misteri?? wekend lps byk abeskn masa bwk si p0Lan neh g klinik aje. Semalam aje udah 2klinik swasta pergi tp x baik2 jgk. Dah kna inject ngan doktor encem pon xbaek jgk..[isshh degilnye..huhuh] Last ikhtiar bwk ler si p0Lan neh g spital.Huh, doktor [encem lagi] kasi inject kt tangan beliau. Sempat le si p0Lan tuh baring2 kat wad selama 1jam lebey. Pastuh doktor[encem] tuh xtau dah ape nk wat ngan si p0Lan neh sbb warna pink tuh stil xnyah2 lagi. Hmm..aneh ye tuan2/puan2..Memandangkn doktor encem tuh kesian tgk aku yg cun neh meneman si p0Lan yg cam sihat aje tu, doktor pon kasi le si p0lan blk umah ngan diberi MC selama 2 hari..ces..bestnye..aku xdpt ker?sbg anugerah bwk beliau g unit kecemasan dgn penuh kesopanan dan kesusilaan?? 😛  Pagi neh melihat keadaan si p0Lan dah back to normal..yeaaa…warna pink dah hampir hilang. Hari ni si p0Lan kna mkn ubat yg abg farmasi [encem jugak..hohoho] bagi tu..uish..ubat terkawaL…sebut kang famous pulak..hihi..Cube teka..apekah penyakit misteri si p0Lan? Hanya si p0Lan dan si puLun aje yg tau..hakhakhak…





Syawal 2008 part II

6 10 2008

Hohoh..salam semua,

Meh nak sambung lak citer raya seterusnye…Rasa blk kg beraya 1mggu x cukup la..X puas kan?[Angguk..angguk..]

Raya ke-2 lak, misi utk bertandang ke umah makcik aku d Pdg Midin, K.Trg. Kalo raya2 masa arwah ibu aku ada, rumah aku jd port utk semua sanak-saudara bertandang sbb masa tu nenek aku tinggal bersama family aku. [So, skang nenek di bawah jagaan makcik aku yg 1 ni..xde dah makcik laen, melainkan ada pakcik lg sorang merangkap adik arwah mak yg tengah, dan last makcik aku tu la.So, setiap kali blk ke kg mesti kna bahagi cuti kpd 2 ; separuh cuti ngan ayah, separuh lg ngan nenek.]

Aku n family dtg ngan 2 bijik keta. Biasanya hampir 2jam tuk sampai ke destinasi ttp kali ni mau dekat 2jam setengah sbb jln sesak sumer org pon nk beraya gak. Sampai jer umah makcik, dah 4 bijik keta laen sampai dulu..Hohoho penuh 1 umah makcik ngan sanak-saudara. Bukan saudara aje, kwn2, ehem2 sepupu aku pon ade..uissh…umur dah le muda dr aku…sekolah xabes lg..siap dah bwk jumpa bakal mertua nih..hehehe..Menu hari tu SOTO ngan lontong..hohoh kenyang2..

Masuk raya ke-3 lak, aku, kakak, dan 2 lg sepupu aku [kak n ebby] meronda ke Bachok, Klate weh!! Hohoh..1st time drive g sana jauh nyeeew. Nih gara2 kwn kakak aku nk melangsungkan perkahwinan beliau,so kna r dtg w/pon awal sehari. Bertolak kul 10pagi dgn senyuman yg gumbira dan mengimagine yg kami bakal singgah ke KB Mall tuk sopink..wink..wink..wink..Namun, “ngan baju raya yg santek jgn d sangka ilang bau tengit “[pepatah belasah aje tuh] semua ke imaginan bahgia kami di sapu sebersihnya oleh ke jem man jln raya di Klate…Aaaaaaa….byk betul keta2 d jlanan..dah le 1 way aje, kalo dah depan semput..semua semput bergerak..Hampir 5 jam baru sampai Bachok w/pon kami dah guna jln sot cut. Kul 4 baru sampai umah kwn kakak aku tu…Duk kejap,solat, mkn nasi trus balik dah. Huhuhuhu…dgn ketidak sanggupan menyantap jem d jln raya, kami rela berpatah pulang ke k.trg, xjadi nk g jln2 dah. Sian si Ebby yg teruja nk beli beg ‘Girl’ ape ntah..len kali la kite gi ye..naek kapal terbang ka..xpon kite guna jln laut ek…put..put..putt.. 😀 hoho…time blk lak 1 haL…dah ilang ingatan camner nk blk dah…Kak ebby pon dah ilang ‘gps memorynya’ w/pon dia pernah blaja kt poli KB selama beberapa tahun. Hah, pe lagi, kami belasah ajelah, klu nk kuar dr klate nih kna cari Pasir Puteh ngan Tok Bali..Kami pon cari la jln ke TokBali..mak aih jauhnye…Time kami pergi tadi lalu jln darat/ada hutan..time balik lak jln pantai..hohoho..xper r asalkan dapat masuk blk ke Jerteh. Bile dh masuk jln pantai tuh, kami sempat la singgah kat 1 kwsn Jerteh kut, beli kepah ngan Lala..fresh wooo..Pg esok trus masak..best5..Cube teka kami sampai kul braper? Kul SEPULUH Malam!! 7jam woo lg lama dr bertolak.hohohoho…macam nk terseliuh jerk pinggang ngan tengkuk nih…Lama duk lam keta dr kuar jln2.

Hari sabtu aka raya ke-4, sob..sob..aku n kakak dah berangkat pulang ke KL. Rasa xnk balik pown ade, nenek aku pon nampaknya dah semangat skit w/pon baring aje kat katil tu. Dah xlarat nk wat ape dah melainkan solat secara baring aje. B4 aku bertolak pagi tu, aku sempat mnyuap bubur nasi ke nenek, berselera lak beliau mkn. Tak sangka lak nenek aku sempat berpesan suh kim salam kat ayah..Hehee…Susah ooo nk dgr nek bercakap sejak beliau berpindah ke umah makcik nih 😀

Huhuh…semua org pon nk guna gak jln hari tu..Aku n kakak lg sekali d hidangkan dgn jln jem..Ade eksiden bertambah lg la masa nk sampai ke KL. Sebelom kuar dr negeri terchinta tu, aku sempat singgah umah jap amik brg2 ngan lunch..hihih tu r R&R kami..jimat sket duit. Pastuh kul 2 ptg br serius blk KL..Eh, singgah jap Kuala Kemaman beli SATA, kopok lekor, sotong kering, keropok kering/keping,janjan ikan…otak2…hohoho..hampir ke seratus hengget memborong.. Besstnye mkn SATA..rasa juicy ikan..sruupp..best kan Afni?Sempatle bwk blk tuk afni n adiknye..hehee..Aku tau ade org kempunan SATA nih..hahahaa[oppsss…]

Start Tol Gombak sampai la Ampang jem yg amaaat…Memang sakit sgt pinggang. Mlm tuh trus tido awal dgn bersapukan Ameltz Yoko Yoko tuk ilangkan sengal2 otot..toot!! [promote..promote..]

Dan..Isnin 6 Oct 2008 bersaksikan doktor klinik Putrajaya, buat pertama kalinya aku dpt MC 1hari sepanjang aku kerja kat TM nih. [Merasa jugok aku MC ye..hihih] nih bukan gara2 mkan kuih raya yg byk..nih gara2 makan jem yg byk d jalanan…Hohoho…Demam raya lak…Nk pengsan aku pas telan ubat selsema…pegghh..lalok nyeew… 

Tamatlah riwayat aku beraya di kampung halaman. Masing2 punya kenangan terindah yg tersendiri kan?Hope semua bergumbira dan selamat sambung wat kerja harian masing2..”Hey..dah abes puasa…jgn nak tambah dosaa…..” ahaks…

Wassalam (“,)