Bohsan ni..Perlu ke aku..

27 02 2009

Hari ini mood bosan.

Kerja pon x banyak.

Dah penat monitor NMS (network monitoring system).

Hanya diam membisu sambil kepala mengadap pc.

“Nak buat ape nih? semua link2 lagha aku dah abes explore…” “Perlu ke aku….wat camnih??”

huhuhuh..aku rasa 100 hari opismate aku xngaku yg aku ni mate dorang..guuguguuu

huhuhuh..aku rasa 100 hari opismate aku xngaku yg aku ni mate dorang..guuguguuu

Apemacam??

Advertisements




owwh, baru tahu…

18 02 2009

Fakta kaitan WAKTU dan KESIHATAN

MALAM

9-11 malam

Pada waktu inilah waktu badan menghapuskan KIMIA TOKSIK (DETOKSIFIKASI) dan bahan yang tidak diperlukan  dari system antibody (LYMPH NODES). Tempoh ini sepatutnya dihabiskan dengan bersantai, relax atau mendengar muzik yang menenangkan. Bagi orang islam, eloklah mengahabiskan waktu ini dengan ibadah-ibadah ringan seperti mengaji Al-Quran dan berzikir.

11 malam – 1 pagi

Ketika ini merupakan proses detoksifikasi di dalam HATI yang sepatutnya berlaku ketika kita dalam keadaan tidur nyenyak.

PAGI

1-3 pagi

Proses detoksifikasi di dalam HEMPEDU, juga sepatutnya berlaku semasa kita tidur nyenyak.

3-5 pagi

Preses detoksifikasi di dalam PARU-PARU. Oleh itu ,kadangkala pada waktu ini akan berlaku batuk. Oleh kerana proses detoksifikasi telah sampai ke saluran system pernafasan, anda tidak perlu lagi mengambil ubat batuk supaya tidak mengganggu proses pembuangan toksin.

5-7 pagi

Penyerapan nutrisi di dalam USUS kecil. Anda sepatutnya sedang bersarapan dalam tempoh ini.

Bagi meraka yang sakit sarapan sepatutnya diambil lebih awal. Sebelum 6.30 pagi.

Bersarapanlah sebelum 7.30 pagi pula bermenfaat bagi meraka yang mahu kekal sihat.

Bagaimanapun, jika sarapan pada lewat pagi hingga jam 9-10 pagi adalah lebih baik daripada tidak bersarapan langsung.

Bagi mereka yang sering mengabaikan pengambilan sarapan, UBAHLAH TABIAT ITU kerana sarapan pagi amat penting unutk kita.

Sekian, waallahualam.

Sumber:anis

owwh, baru tahu…Setiap waktu makan tu ade maksud/kesan disebaliknya. Ha, pasni leh la praktis/ config time makan masing2 dengan betul ye. Barulah boleh jadi modal insan yang sihat dan cerdas..kikikiii





Trip 14 Feb 2009

15 02 2009
Adeh,

Itu la perkataan yang terpacuL keluar dr lidah aku time bangun Subuh pagi tadi. Dari Bahu ke lengan sampai la dari druMstick ke kaki, aku di dibiuS  “acid Lactic” gara2 pergi trip Bukit Tabur semalam. Punyer hangin nyer semangat nk join, xsempat nak warming up, natijahnye, aku hampir2 panciT biler daki bukit pada suku pertama. Hampes toL, biasanya ukuran kondisi badan aku amat kuat[kuatla sangat,huhuh], tp semalam agak suspens, tetiBa leh bergelodak  perut membuak2 hangin [ces, ilang chun aku time tu], macam nak muntah buek2, sib aku leh kawal dari menTal sampai le terkuar “eRRk, Alhamdulillah, lega na..”

img_2054

So, trip ngan kengkawan semalam amatlah sewonoT dah syukur semuanya berjalan lancar dan selamat sampai. Terima kasih ya Tuhan (“,)

empangan

empangan

caution!

caution!

 

menuju puncaK..lalaa

menuju puncaK..lalaa

yeaaa!Aku gumbira sebab dapat meluangkan masa bersama2 kwn2 UIA++, enjoy la semalam (“,) pastu sempat singgah Air terjun sg.Gabai, wahlaau, licin betul batu2 kat ctu, sampai de budak tu tergolek sopan..ikikikiiii..

Okeh, skang misi untuk membuang acid2 lactic, aku just pakai Ammeltz Yoko2 ngan Salon Pas. Urat kat atas pinggang kiri aku tergeliat gara2 tersilap teknik masa panjat batu kat air terjun tu..haaa, sakit lagi 😦  Xde ke sapa2 nak sponsor aku g Spa? Spa Q pon boley..

nak? meh cni aku tolong sapu..

nak? meh cni aku tolong sapu..

wes,Minum air masak byk2,untuk ganti balik proses perpeluhan semalam tu (",)

wes,Minum air masak byk2,untuk ganti balik proses perpeluhan semalam tu (",)

 C U Again. [Trauma nak trun tangga niih! 😦 sengal otot maa]





“siapE chomeeL?” “eii..Yaa”

10 02 2009

uYuu (“,),

Mood dah rasa seronok selepas balik dari kampung..ngehngehngeH..Terlerai sudah winDu2An kat org2 tersayangyang:ayah,nenek,sepupu-sepipi.

Kali ni just nak update gamba Damia. Dah beso ghupenyew anak buah aku ni. Dah masuk 2tahun 1 bulan. Mulut dah nYonYe..nYonYee..nYonYe…peLat. .ujung2 perkataan je disebuT. ..hihih..[gE Am!!]

Mama: “siape chomeeL?”

Damia: “eii..Yaa” [mengaku,sambiL senyum2 sampai tinge]

[heehe…kembang haTi biLe Damia dah pandai sambung2 kire.. ]

Papa: “1..2..?”    Damia: “Ge”

Papa: “5..6..?”    Damia: “uujuuh” [suara keciik comeeL je]

Papa: “Alif, ba..Ta, Tha..?”    Damia: “jinm” [sampai la abes..asyik duk sambung2 jerk budak nih..bukan nak ikut org kate..[dah paham dah ye]..bak kata papa beliau, “budok ni takut dang kokGHanG”..huhuhuhiih]

baru bangun tido

baru bangun tido

Pandai nguaP tutup muLut ye (",)

Pandai nguaP tutup muLut ye (",)

miss u again.





Raya BeSar

5 02 2009

Hi,

Pendeknyer masa bekerja minggu ini. Hihihi.. Esok dah cuti. Cuti kew?Yup, cuti bagi mereka2 yang mengambil cuti seperti aku.Malam ni aku dan kakak akan pulang ke kampung tercHinTa sementelah 2 raya besar kami tak pulang. Raya besar? yer la..Raya krismas ngan raya cina semua org xkira kaum berpusu2 pulang kan?

Hmm,Ahad ini pula ada raya besar juge..iaitu Raya Thaipusam!! Hohoh..walaupun aku xtau kaum mane yg sambut tp aku sure sumer rakyat KL ngan Sngor akan sambut juge cuti Thaipusam ini. Ade betuL? Ha, pada sape2 dah sambuT  2 raya besar (yg aku dh mentioned sebentar td) jgn duk gatal2 beraya/bercuti lagi..kasi chanG la untuk org2 yg macam aku pulak kan. 😛

Okes,lg setengah hari nak abes waktu kije ni..jap agi ade unit meeting..pastu pumpangpum..nyonyenyonye..5.30pm..Time Out..

Kali ni aku n kakak upah driVer untuk pulang..hihihi..dah lama rasanyer x balik naik buS. Nanti,kami naik bus kat Putrajaya Sentral , bus Mutiara. Best kah?Baru nak try ni, dulu2 naik bus Adik-beradik. Whatever la, janji dapat tido lena sudah..jgn la ade passenger baby ..xpasal2 dpat free concert..Hihihi..

Owh, b4 aku menekan button publish nih, harap2 ade le peneman yg meneman housemate aku kat rumah tu.. Sian beliau kena tinggal sorang2 malam ni ngan esok…Hihihi..Gi keje hati2 ye.

Daaa…ya bedaaa