Sentap

20 06 2008

Pg tadi aku dapat emel dr kwn secompany…peghh…menyentap sanubari…:) so aku share kat cni buat tatapan umum di kala hari jumaat ini…hehehe…

Subject:Teka-teki Imam Al-Ghazali

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya

Imam Ghazali : “Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini?
Murid 1 : “Orang tua”
Murid 2 : “Guru”
Murid 3 : “Teman”
Murid 4 : “Kaum kerabat”
Imam Ghazali : “Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita
ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati
( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali : “Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?”
Murid 1 : “Negeri Cina”
Murid 2 : “Bulan”
Murid 3 : “Matahari”
Murid 4 : “Bintang-bintang”
Iman Ghazali “Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA
LALU. Bagaimana pun kita, apa pun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.

Iman Ghazali : “Apa yang paling besar di dunia ini?”
Murid 1 : “Gunung”
Murid 2 : “Matahari”
Murid 3 : “Bumi”
Imam Ghazali : “Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

IMAM GHAZALI : “Apa yang paling berat di dunia?”
Murid 1 : “Baja”
Murid 2 : “Besi”
Murid 3 : “Gajah”
Imam Ghazali : “Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

Imam Ghazali : “Apa yang paling ringan di dunia ini?”
Murid 1 : “Kapas”
Murid 2 : “Angin”
Murid 3 : “Debu”
Murid 4 : “Daun-daun”
Imam Ghazali : “Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali di dunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat “

Imam Ghazali : “Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? ”
Murid- Murid dengan serentak menjawab : “Pedang”
Imam Ghazali : “Itu benar, tapi yang paling tajam sekali di dunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri ”

Wassalam (“,)





Telnet

13 06 2008

What is telnet?

“Telnet is TELecommunication NETwork..kata lainnye, Telnet merupakan satu bentuk arahan utk membolehkan sesebuah komputer itu berkomunikasi dengan hos yang lain dengan menggunakan Protokol Telnet. Telnet boleh dilakukan menggunakan Konsole/command prompt.”
teeet…..

Hmm…finally aku dah tau placement tempat aku keja skang…Pada 14/5/08, aku melaporkn diri di Brickfield under Operation support centre. first week memang blur sesangat..xtau nk wat ape sebenarnya..ditempatkan kat bilik server yg xde tingkap nk ushar kat luar kut2 le ujan ke tdk…nnt senang nk blk 🙂 [ushar pakwex yg lalu lalang pon ok juge..] yg ada semuanye equipment..router..peti papentah..dlm blik server tuh ada 1 blik separuh kaca..tu la tempat aku menumpang..(since xde tmpat utk aku lg..)so..tetiap pagi masuk kt blik tu..task aku:

open pc (numpang pc org shift)..baca emel opis..emel kenkawan, jawab kol dr lease line customers pastuh monitor network tru sistem ataupn telnet…masa yg berbaki..paham2 le…dah internet pree…hihihiii…

tuptaptiptop..tinggal lagi 17 hari aku duk kat Brickfiled nih…pasnih transfer ker cyber..hoyeaa..baru best..nnt ade le aku nye tempat nk wat keje..pasnih leh r kuar g keje time mentari muncul…blk time mentari baru nk terbenam 🙂 dan lagi best leh numpang housemate aku g keje sesame..jiiiiimaat duit minyak…ngehngehngehngeh…..pis!

Kesimpulan:

Issk…Cam x caye jerk networking jd bidang kejer aku pulaks…teringat aku kt Dr.Moh yg beriya ngajar pasal network..Time tuh blur2 sgt..memang xpaham sgt psl network…skang biler dah masuk keje…baru aku paham betapa pentingnye blaja newtork nih..tanpa network org xleh wat business…betul dak?Pantang line down sekejap aje trus customer bising….zaman skang sumer keje dah pakai internet…Huu..rasa nk masuk balik la kelas Dr.Moh..huhuhh..

Btw, tahniah pada kawan2 aku yg dah bertunang ngan dah melangsungkan perkahwinan….Semoga bahgia dlm melalui pelbagai corat-coret hidup 🙂  Pada yg bujang2 tuuh..enjoy ur day…nk g jln2 or mkn2 angin jempot aku skali…

 Daaa…