Too Pat Sotong

17 05 2009

eh, aku ade blog ghupenye…Lama dah x singgah cni..kat umah pon dah jarang sentuh keyboard…Bizi? Kadang2 bizi..kadang2 naik muak aku tadah mata ngadap pc kt opiS, so balik umah dah sebu mata nk ngadap laptop. Better golek2 depan TV sambiL makan cikedes..buah ke, cokelat..mane2 la yg leh di jamU..siLa..siLa..

Sebut pasal makan…hari Jumaat lepas aku dah plan gi p.Tani untuk beli sotong,santan,halia,bawang merah dan lidi pencungkil Gigi šŸ™‚ nak wat ape? Masak r…kenapa sotong ek? Bulan Mei kan musim sotong berduyun2 tiBa, time nih la kalo sape2 rasa nk makan sotong segar2, besar2..belila time ni +murah la sket..betuL x sotong? betuuL….

Minggu lepas kakak aku dapat ‘beras pulut susu’ drp kawan beliau yg baik hati…beras pulut tuh putiih macam susu..santek..tuh 1st time akuĀ dengar+tengok beras pulut tuh..Then kakak aku xde idea plak apo nak buat ngan beras pulut 1/2 kg itu. Aku pon mencadangkan “pe kate kita masakĀ TOO PAT Ā sotong??..dah lama dah x makan kan??” uu..bestnye..so, petang semalam berlangsung la upacara membuat dan memakan Too Pat Sutong..hihihi..

Sedap? sure r sedap sebab air tangan kakak+aku yg masak2 tuh.. =P nak rasa? meh la dtg cni tp bawak sotong fresh skali sbb yg dah masak smalam dah abes..tggal beras pulut yg xmasak lagi…heheeee peace..

camnih la ghupenye
camnih la ghupenye

Too Pat Sotong?? bahasa kampung aku panggil lagu tu la…tp sebenarnya ketupat sotong..kenapa beliau di panggil sebegitu? sebab di dalam badan sotong tuh telah di isi beras pulut (ketupat la tuuh)..then sotong tuh kna mandikan nganĀ  kuah lemak macam kuah laksam tuh..aku suka kalo sotong2 tuh ade telur2nya skali..mashuuk ah.. =P Nih la makanan negeri aku…kat laen ade ke? kat Klate pon ade..tp rasanye kuah dia lagu laen kan? kan?manis kan?

makan sampai sek 'eH!! d sebabkan umah aku ade sorang dak nogori,beliau g tambah sambal bilis tuh..layan jer lah.

makan sampai sek 'eH!! d sebabkan umah aku ade sorang dak nogori,beliau g tambah sambal bilis tuh..layan jer lah.

Windunye kat kampung dolu2..kalo musim sotong je..dapatla makan too pat sotong, sotong/ikan celup tepong..sotong masak sambaL..tp skang, biLa arwah mak dah xde…pejam mata jer la trus dapat rasa…heheheh…hmmm..xpe..aku n kakakĀ leh tolong wakilkan masak untuk ayah di kaLa beliau mengidam nak makan yg spesel lagu tu..kan ayah???Kami pon boleh jugak masak2 makanan negeri nih..ayah + abang order je..aku sediakan bahan2..kakak aku masak…heheee.. šŸ˜‰ adiosss

Advertisements

Actions

Information

One response

17 05 2009
ciq

wahh…sedak sedak tupak sutong…ni rase nok balik ganu nih..makkkk!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: