Syawal 2008 part II

6 10 2008

Hohoh..salam semua,

Meh nak sambung lak citer raya seterusnye…Rasa blk kg beraya 1mggu x cukup la..X puas kan?[Angguk..angguk..]

Raya ke-2 lak, misi utk bertandang ke umah makcik aku d Pdg Midin, K.Trg. Kalo raya2 masa arwah ibu aku ada, rumah aku jd port utk semua sanak-saudara bertandang sbb masa tu nenek aku tinggal bersama family aku. [So, skang nenek di bawah jagaan makcik aku yg 1 ni..xde dah makcik laen, melainkan ada pakcik lg sorang merangkap adik arwah mak yg tengah, dan last makcik aku tu la.So, setiap kali blk ke kg mesti kna bahagi cuti kpd 2 ; separuh cuti ngan ayah, separuh lg ngan nenek.]

Aku n family dtg ngan 2 bijik keta. Biasanya hampir 2jam tuk sampai ke destinasi ttp kali ni mau dekat 2jam setengah sbb jln sesak sumer org pon nk beraya gak. Sampai jer umah makcik, dah 4 bijik keta laen sampai dulu..Hohoho penuh 1 umah makcik ngan sanak-saudara. Bukan saudara aje, kwn2, ehem2 sepupu aku pon ade..uissh…umur dah le muda dr aku…sekolah xabes lg..siap dah bwk jumpa bakal mertua nih..hehehe..Menu hari tu SOTO ngan lontong..hohoh kenyang2..

Masuk raya ke-3 lak, aku, kakak, dan 2 lg sepupu aku [kak n ebby] meronda ke Bachok, Klate weh!! Hohoh..1st time drive g sana jauh nyeeew. Nih gara2 kwn kakak aku nk melangsungkan perkahwinan beliau,so kna r dtg w/pon awal sehari. Bertolak kul 10pagi dgn senyuman yg gumbira dan mengimagine yg kami bakal singgah ke KB Mall tuk sopink..wink..wink..wink..Namun, “ngan baju raya yg santek jgn d sangka ilang bau tengit “[pepatah belasah aje tuh] semua ke imaginan bahgia kami di sapu sebersihnya oleh ke jem man jln raya di Klate…Aaaaaaa….byk betul keta2 d jlanan..dah le 1 way aje, kalo dah depan semput..semua semput bergerak..Hampir 5 jam baru sampai Bachok w/pon kami dah guna jln sot cut. Kul 4 baru sampai umah kwn kakak aku tu…Duk kejap,solat, mkn nasi trus balik dah. Huhuhuhu…dgn ketidak sanggupan menyantap jem d jln raya, kami rela berpatah pulang ke k.trg, xjadi nk g jln2 dah. Sian si Ebby yg teruja nk beli beg ‘Girl’ ape ntah..len kali la kite gi ye..naek kapal terbang ka..xpon kite guna jln laut ek…put..put..putt.. 😀 hoho…time blk lak 1 haL…dah ilang ingatan camner nk blk dah…Kak ebby pon dah ilang ‘gps memorynya’ w/pon dia pernah blaja kt poli KB selama beberapa tahun. Hah, pe lagi, kami belasah ajelah, klu nk kuar dr klate nih kna cari Pasir Puteh ngan Tok Bali..Kami pon cari la jln ke TokBali..mak aih jauhnye…Time kami pergi tadi lalu jln darat/ada hutan..time balik lak jln pantai..hohoho..xper r asalkan dapat masuk blk ke Jerteh. Bile dh masuk jln pantai tuh, kami sempat la singgah kat 1 kwsn Jerteh kut, beli kepah ngan Lala..fresh wooo..Pg esok trus masak..best5..Cube teka kami sampai kul braper? Kul SEPULUH Malam!! 7jam woo lg lama dr bertolak.hohohoho…macam nk terseliuh jerk pinggang ngan tengkuk nih…Lama duk lam keta dr kuar jln2.

Hari sabtu aka raya ke-4, sob..sob..aku n kakak dah berangkat pulang ke KL. Rasa xnk balik pown ade, nenek aku pon nampaknya dah semangat skit w/pon baring aje kat katil tu. Dah xlarat nk wat ape dah melainkan solat secara baring aje. B4 aku bertolak pagi tu, aku sempat mnyuap bubur nasi ke nenek, berselera lak beliau mkn. Tak sangka lak nenek aku sempat berpesan suh kim salam kat ayah..Hehee…Susah ooo nk dgr nek bercakap sejak beliau berpindah ke umah makcik nih 😀

Huhuh…semua org pon nk guna gak jln hari tu..Aku n kakak lg sekali d hidangkan dgn jln jem..Ade eksiden bertambah lg la masa nk sampai ke KL. Sebelom kuar dr negeri terchinta tu, aku sempat singgah umah jap amik brg2 ngan lunch..hihih tu r R&R kami..jimat sket duit. Pastuh kul 2 ptg br serius blk KL..Eh, singgah jap Kuala Kemaman beli SATA, kopok lekor, sotong kering, keropok kering/keping,janjan ikan…otak2…hohoho..hampir ke seratus hengget memborong.. Besstnye mkn SATA..rasa juicy ikan..sruupp..best kan Afni?Sempatle bwk blk tuk afni n adiknye..hehee..Aku tau ade org kempunan SATA nih..hahahaa[oppsss…]

Start Tol Gombak sampai la Ampang jem yg amaaat…Memang sakit sgt pinggang. Mlm tuh trus tido awal dgn bersapukan Ameltz Yoko Yoko tuk ilangkan sengal2 otot..toot!! [promote..promote..]

Dan..Isnin 6 Oct 2008 bersaksikan doktor klinik Putrajaya, buat pertama kalinya aku dpt MC 1hari sepanjang aku kerja kat TM nih. [Merasa jugok aku MC ye..hihih] nih bukan gara2 mkan kuih raya yg byk..nih gara2 makan jem yg byk d jalanan…Hohoho…Demam raya lak…Nk pengsan aku pas telan ubat selsema…pegghh..lalok nyeew… 

Tamatlah riwayat aku beraya di kampung halaman. Masing2 punya kenangan terindah yg tersendiri kan?Hope semua bergumbira dan selamat sambung wat kerja harian masing2..”Hey..dah abes puasa…jgn nak tambah dosaa…..” ahaks…

Wassalam (“,)

Advertisements

Actions

Information

One response

8 10 2008
-reha-

wei…link arr blog aku…hohohoho

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: