Telnet

13 06 2008

What is telnet?

“Telnet is TELecommunication NETwork..kata lainnye, Telnet merupakan satu bentuk arahan utk membolehkan sesebuah komputer itu berkomunikasi dengan hos yang lain dengan menggunakan Protokol Telnet. Telnet boleh dilakukan menggunakan Konsole/command prompt.”
teeet…..

Hmm…finally aku dah tau placement tempat aku keja skang…Pada 14/5/08, aku melaporkn diri di Brickfield under Operation support centre. first week memang blur sesangat..xtau nk wat ape sebenarnya..ditempatkan kat bilik server yg xde tingkap nk ushar kat luar kut2 le ujan ke tdk…nnt senang nk blk 🙂 [ushar pakwex yg lalu lalang pon ok juge..] yg ada semuanye equipment..router..peti papentah..dlm blik server tuh ada 1 blik separuh kaca..tu la tempat aku menumpang..(since xde tmpat utk aku lg..)so..tetiap pagi masuk kt blik tu..task aku:

open pc (numpang pc org shift)..baca emel opis..emel kenkawan, jawab kol dr lease line customers pastuh monitor network tru sistem ataupn telnet…masa yg berbaki..paham2 le…dah internet pree…hihihiii…

tuptaptiptop..tinggal lagi 17 hari aku duk kat Brickfiled nih…pasnih transfer ker cyber..hoyeaa..baru best..nnt ade le aku nye tempat nk wat keje..pasnih leh r kuar g keje time mentari muncul…blk time mentari baru nk terbenam 🙂 dan lagi best leh numpang housemate aku g keje sesame..jiiiiimaat duit minyak…ngehngehngehngeh…..pis!

Kesimpulan:

Issk…Cam x caye jerk networking jd bidang kejer aku pulaks…teringat aku kt Dr.Moh yg beriya ngajar pasal network..Time tuh blur2 sgt..memang xpaham sgt psl network…skang biler dah masuk keje…baru aku paham betapa pentingnye blaja newtork nih..tanpa network org xleh wat business…betul dak?Pantang line down sekejap aje trus customer bising….zaman skang sumer keje dah pakai internet…Huu..rasa nk masuk balik la kelas Dr.Moh..huhuhh..

Btw, tahniah pada kawan2 aku yg dah bertunang ngan dah melangsungkan perkahwinan….Semoga bahgia dlm melalui pelbagai corat-coret hidup 🙂  Pada yg bujang2 tuuh..enjoy ur day…nk g jln2 or mkn2 angin jempot aku skali…

 Daaa…

 

 

 

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: