Boikot HoLLand/Belanda

3 04 2008

Holland atau Belanda memang negara yg dah maju. Jiran aku pown pernah maklum yg pertanian moden kita skang nih sama macam pertanian kat Holland pada 50 tahun yg lepas. Bayangkan betapa jauhnya jarak kemajuan dorang drp kite yg baru nk membangun nih. Tapi sebangun-bangun dorang nih, ada gak segelintir umat yg mindanya belom maju atau terlampau “maju” ek? ( filem Belanda, Fitna, yang mengkritik Al-Quran yang disiarkan di Internet. )
Memang saje le tuh nk mencari nahas, huh kalo x kat cni sure ler kat sinun…Pada aku insan yg kerdil nih,  nk menentang terang-terangan kompem ler x berdaya..Just panjatkan doa semoga Tuhan membuka pintu beliau untuk insaf & jauhkanlah drp berlaku sebarang musibah & pecah belah kat muka bumi ini…Amiin..

MayB, masa ni Tuhan nk menguji umat-Nya, semoga perpaduan umat Islam makin utuh dan terpelihara martabatnya…

Psstt korang, doa tu doa juge, jom ler sesamer memboikot barang2 buatan Belanda nih…apa barang nyer? Kat bawah nih senarai produk dr belanda aku paste from web site PPIM…

BOIKOT-PRODUK DARI BELANDA/DUTCH
  1. Dutch Lady – Susu
  2. Ferrero Roche – Coklat
  3. Wall’s – Ais Krim
  4. Ing -Insurans
  5. Planta -Magerin
  6. Lady’s Choice -Magerin
  7. Lipton -Teh
  8. Shell -Minyak
  9. Knorr -Perisa Makanan
  10. Dove -Mandian
  11. Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan
  12. Radiant -Deodoran
  13. Rexona -Deodoran
  14. Ponds -Produk Kecantikan
  15. Kieldsens -Coklat
  16. Slimfast -Produk Pelangsing
  17. Lego -Kismis
  18. Philips -Barangan Elektrik
  19. Duyvis -Makanan Ringan
  20. Gouda -Keju
  21. Robin -Pencuci Lantai/Pakaian
  22. Ariel -Pencuci Lantai/Pakaian
  23. Omo -Pencuci Lantai/Pakaian
  24. Labello -Lip Balm
  25. Pickwick -Teh
  26. Venz -Mentega Coklat
  27. Kinder Bueno -Coklat
  28. Unilever -Syarikat
  29. Sunsilk -Shampoo
  30. Fair & Lovely -Produk Kecantikan
  31. Lux -Mandian
  32. Vaseline -Lip Balm
  33. Cif -Pencuci Lantai
  34. Surf -Pencuci Kain
  35. Wishbone -Pencuci Kain
  36. Doriana – Keju Krim
  37. Bertolli -Minyak Masak
  38. Clear -Shampoo
  39. Breeze -Pencuci Kain
  40. Sun -Pencuci Kain


Produk Dumex dan Nutricia telah digugurkan dari senarai di atas kerana
pihak pengurusan NUMICO DUMEX (MALAYSIA) SDN BHD telah menghubungi pengurusan tertinggi PPIMdan mengesahkan syarikat
mereka telah diambil alih oleh Danone Group sejak akhir 2007 dan menggunakan nama Danone Dumex yang berasal dari Perancis.-admin PPIM

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: