On Job Training

27 03 2008

Hari ni dah masuk minggu ke-3 aku ber”job Training” kat TM…Thanks a lot to TM espeselli SCM kerna aku terpilih lam pengambilan tuk bekerja ngan kompeni gergasi ni…Almaklumla aku rasa akulah atr org yg last dpt masuk keje banding ngan kenkawan yg laen..(rejeki itu Tuhan yg tentukan..Bila ^ Dmana hanya DIA yg tau..)

1st Training @ MMC,K.L (15hb/02/08)

Pabila tepon berdering pada 13hb Feb 2008, aku d offer ke kursus pra-pekerjaan (MTTP) selama 2 minggu di MMC, Jln Semarak..Kat situ aku jumpa ramai kawan2 baru (42 org) 🙂 Kebanyakannya baya2 aku, ramai yg Melayu & hanya 2 org Cina lagi sorang India…Tapi kami sumer sepakat and dorang sumer sporting lah..Macam2 perangai aku jumpa..ada yg muka cam garang tp hati baik, ada yg lurus bendul (aaduuii..sabo je la melayanya..)..dan ada juge yg petah bercakap sebijik cam ustazah Norbahyah lam rancangan Halaqah TV9 tu…sumer org teruja nk mendengor dia bersuara..ahaks…Saat manis masa MTTP tuh biler segroup ngan Rozie,Karen, Pian, Tony, Lini, and Pejal…Mekasey la korang…Huhuuu…Owh, time nih la aku first time duk lam dorm..huhuu..katil aku la jd sasaran dak gurls nk numpang iron baju…Sebab kat katil aku jer ada suis, yg laen rosak…Kalo caj ni mau kaya sekejap 🙂

Lepas abes kursus MTTP tuh aku kna pi interbiu plak..huh, time tuh aku x tau la nak wat selamber ke atau sejuk seram? Time aku kna interbiu kul 12tgh hari..Sumer kawan2 tgh dupdapdupdap…ada yg berlatih speaking la..ada yg wat senaman ulang alik dari toilet la…hehheee…Kawan2 yg dah lepas interbiu kan main senyum lebar..xtau la ape yg panel bubuh ubat kat mulut dorang tue..Layanlah..Yg penting time aku nnt x mo over kompiden sgt…Zuup..kul 1.30p.m (delay interbiunyee) time aku jumpa panel..paham2la time tuh sumer org dah lapo…masa tu plak aku la candidate yg last sessi pagi tue…Heheee..dengan bagi mukadimah yg lemah-lembut sket (ahaks..nama aku kan means wanita yg lemah-lembut) apo laie..sumer panel tue bertukar rileX jer sambil kesian melihat muka aku yg kesian nih eh ..cun lah 😛 …heeeee…so, xder le kna kondem or KBKK nyer soklan(prebiu nye kwn2 aku kna camtuh..huhuu..sian dorang..)…sumer simple2 jer yg penting cakap biar berlogik…teeet..abes la episod pertama aku….

On Job Training

Start 6Mac onwards until la 2 bulan setengah lamanye, aku kna wat job training dulu kat TM areal K.L…Paling kesian kwn2 aku se MTTP dulu yg xpernah duk K.L terpaksa la survive..Dahle gaji xder, kna duk menyewa kat K.L..Makan minum kompem la mahal…tambah2 kalo nyewa kat Vista..huuuu..haru…Gaji plak masuk ujung bulan…Xpe…semangat KRISTAL yg ada lam diri dorang tuh mampu ngubah segalanya..(chewwahh 😛 ) Aku pun sama gak la..terpaksa la nyusahkan kwn baek merangkap housemate aku skang ni…Aku pun pe lagi kna la guna hikmat mengayat canteek nak idup punye pasal…hehehee..Thanks a lot to her because dlm bulan tuh byk gak la aku mengikis dia suh beli laci baju, bayarkan sewa bilik,beli barang dapur…Kijam x? 😛 Masuk buku 555 la..Sama gak la ngan kakak aku yg tercinta…huhuu…Ya ampuun kak…Job training nih memang byk cobaran ^ Dogaaan..Memandangkan tempat training aku tuh susah nk dptkan public transport dr umah..So, aku terpaksa la meminjam a.k.a sewa keta dia selama 2-3 mggu..nnt dapat gaji aku banjer servis / makan sumer la..Kwn baik aku tuh pun dah sengal nak mengikis aku skang nih…(hihihii…peAce!!)

So, skang nih aku kat TM Batu, Jln Kepong Lama (Network Operation Division)…Fuuuh..jem giler nk gi ctu…Sebelom nih aku 2mggu kat Cheras (Access Netwrok Development Division)..dekat sket jaraknye even ramai staff ckp jaauh…Hihii…kat Kepong nih sumer staf laki2…Mula2 masuk tuh segan gak la…Tp skang dah masuk seminggu…huuuu..lantaklah…bukan ade kejer sgt pown..dudk,tgk t.v, makan, duduk,surf tenet, tgk equipment,solat..balik..ahaks…free giler..Kawan2 MTTP yg laen camner ek?Lebey kurang la…hhihii…So, pas kat Kepong ni, aku kna gi training kat TM Point Bangsar plak..Next, Menara and last kat Annex…Harap2 pasni kuar jadik kuli kutip yg berjaya…Feew..Penat dah menaip nih..maklumlah xde keje skang…hihihi…

Itula serba seket hikayat aku dua  -3 bulan yg lepas…Hmm..camner?AnY komen?komplen?

Buhbye…

Advertisements

Actions

Information

6 responses

28 03 2008
ifah

hi..nice to read ur xperience. enjoy ngan keje nampak…bahagia la tu..nnt first gaji jgn lupe kite tau..hehe..

31 03 2008
imapeace

huhuu…coming suun ye fah…ikut giliran deh..ahakS 😛

2 04 2008
fenny

hi ima, ooo..cakap kite nk kikis ek..xper…. fist gaji kite bagi chance utk ima enjoy, tp next-next-next gaji ima akan ku enjoy betul2..hikhikhiikhikhk….sharing is caring kan…wink..wink..wink..cinnabon satuu….(”,)

3 04 2008
imapeace

Fenny: Ahaks..lalalalaaaaa….Uiisshh..melampau next tuuh…Hidup kna berjimat cermat…Ifah kan?x caya gi baca blog pah tuh..finasiaL planning…huuu..kagumm..(“,) peAce!! cinnabon dah tutup kedai…Menderam nak??

14 07 2008
Abdullah Yusoff

tahniah dah dapat kerja.U ni lelaki ke pompuan.Saya ni cikgu kat Besut,Trg.Kerja tu rajin-rajin dan berbelanja denganhemat.Yelah leni mahal belaka. Bye-bye

14 07 2008
Abdullah Yusoff

Oh ya ni Email saya.siapa2 nak email untuk tukar pendapat leh lah.ucopju@yahoo.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: