Ujian? Atau petanda?

18 12 2007

Sejak dua menjak ni aku rasakan bumi kita makin tenat..Tenat dek oleh penghuninya sendiri yang tidak bersyukur untuk memelihara dan memulihara persekitarannya..Ada pokok untuk menampung oksigen,tp penghuninya menebang sesuka hati semata2 mengejar untung yg x hakiki..Dan sekarang…banjir…bah besar sudah melanda di bumi kita..Habis semua peralatan budak2 sekolah, duit untuk beli barang dapur,pakaian dan dokumen yg penting dihanyut oleh arus yg deras…, kedai runcit ditutup,mana nak cari beras?telur?sardin? anak2 kecil maraung kelaparan…Jalan raya ditutup..Yang ada hanyalah bot2 kecil dan sampan untuk mengalihkan mangsa banjir ke tempat yg selamat…Esok lusa semua umat Isam nak menyambut hari raya Aidiladha…Bagi mangsa banjir..hari yang mulia itu bagaikan tidak memberi erti untuk mereka..Hanyalah Doa dipanjatkan agar bumi kita tidak lagi meraung,menangis dan membara..Aku berdoa kepada Tuhan agar selamatkanlah bumi kita daripada malapetaka..Hindarilah daripada orang2 yang suka merosakkan bumi kita..Semoga semua umat di dunia ini hidup aman dan tenteram…

Moral daripada cerita ini:

Bawak2lah insaf sket tuk jaga halaman umah kita,jgn buang sampah sarap, jgn potong pokok/bukit sesuka ati, ..xpasal2 dtg bala/ujian dari-Nya…Yang lagi sedeynye xpasal2 aku pon kna tempias banjir tahun ni…huhuhuuuuu…Patutnye skang nih aku dah ada kat kampung to get ready for menyambut ari raya aji…isskk…tp apakan daya sesampainyer aku di perhentian bus putra tertera

“PERJALANAN KE KEMAMAN/DUNGUN/K.TERENGGANU DI TAMATKAN PADA MALAM INI, TQ”

Mau robek adrenalin aku ba’da melihat iklan yang sungguh gorjes itu…Banjir punyer pasal aku xdpt blk kg coz sumer jln ditutup..So, terpaksala aku raya di perantauan…Selamat Hari Raya buat ayah,abang long, angah, akak, akak ipar, damia (my niece), nek, yo dan keluarga…Mintak ampun dan maaf kerana x dapat balik beraya di kampung…

Buat budak2 pantai timur, kubang tu kubang la jugak..jangan hanyut sudoh lee…

papai…

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: